COMPETITION. FIRST PRIZE. New exit Museum Medicee Chapel’s.

 

Florence, Italy 2018

 

Studio di architettura Zermani Associati

 

[Collaboration with proyect design and development + complete graphic development, 3D render, post-production, design and layout]

 

 

San Lorenzo always keeps and transmits in Florence, in the church, in the Laurenziana library, in the tombs, a living memory.

Not far away, in the Museum of San Marco, Beato Angelico shows us, in the "Last Judgment", an interpretation of the relationship between life and death by setting in the painting an artifact in which the uncovered tombs attest to the border crossed by the man's body.

The artist, through the illustration of the crowded souls on that threshold, focuses on the division between good and evil, but does not clearly separate the earth from the sky, stubbornly refusing to trace a definite order of things between before and after.

Similarly, Piero della Francesca, in his "Resurrection", had placed Christ on the threshold of the uncovered tomb, in a non-emphatic or ecstatic pose, still well attached to the earth.

Both bind death to life, to its continuous reform and reproduction.

This is the deepest meaning of the museum.

The new exit of the Museo delle Cappelle Medicee, located on Via Canto dei Nelli, in the area delimited between the Cappella dei Principi, the New Sacristy and the right end of the transept of the Basilica, consists of only two elements: the parallelepiped block of perimeter and coverage of the staircase and the seat, of a similar size, placed at the center of the small square.

The main body, arranged parallel to the wall of the new Sacristy, originates in the basement, where it is the entrance to the ascent, and emerges three meters from the square (mediating between the height of the plinth running on the side and flows into the stairway of S. Lorenzo and the height of the base of the Chapel of the Princes) being closed to the Canto dei Nelli, transparent towards the celestial summit and open towards the lacerto place between S. Lorenzo and the Cappella dei Principi.

Founding on the ground, the internal character of the Museum, defined by the Chapels, manifests itself concretely, turning upwards, to the city, with its closed headboard and its discreet output.

So the exit body is an open grave, sarcophagus, urn with urban impoverishment.

In the piazza, the seat, as a removed cover or overturned tombstone, contributes to the involvement of the historical buildings on the perimeter and the space of the contemporary city in the dialectic proposed by the ancient San Lorenzo factory, its museum, its funerary chapels.

Made of strong stone with opaque surfaces, while establishing their own formal independence and strong identifiability, they dialogue with discretion, even climbing, with the large volumes of the Church, the New Sacristy, the Chapel of the Princes, mediating the connection with the road, the market, the minor construction.

 

 

 

 


